jonsereds musikkår  
 
Fredag 24 maj 2024
 
 
Musikkårens historia

Man vet inte exakt när musikkåren bildades men handskrivna originalnoter från 1863 finns i arkivet. Man vet också att musikkåren var med och invigde Jonsereds kyrka år 1860. Fortfarande gör musikkåren uppskattade konserter i kyrkan. Varje år genomförs en höstkonsert och musikkåren är en oundgänglig del i den julbön som hålls klockan 17:00 varje julafton. Spelningen är en gammal tradition som pågått sedan 1875.

Det var Jonsereds bruk som startade musikkåren i mitten av 1800-talet. Bruket köpte in instrument och höll blåsarna med både noter och lärare. De senare kom från Kvibergs regemente i Göteborg och undervisade musikerna två eller tre gånger i veckan. Alla deltagare i musikkåren rekryterades ur de anställda vid bruket.

Under 1920-talet ville Jonsereds bruk inte längre hålla musikkåren med lärare. Detta var därefter länge ett problem. 1940 motionerades om en kommunal musikskola i kommunfullmäktige och tre år senare var detta en realitet. Härifrån kunde man sedan hämta lärare till orkestern och även rekrytera nya medlemmar.

John-Eric Andersson var under många år musikkårens dirigent, samtidigt som han arbetade som lärare på Partille kommunala musikskola.

Mellan 2001 och 2009 var Christian Jerhov dirigent för kåren. Han är utbildad vid musikhögskolorna i Stockholm och Göteborg och har därefter varit chef för musikskolan i Markaryd och Alingsås Kulturskola. Christian har även varit rektor för Rydsbergsskolan i Lerum.

Sedan hösten 2009 är Magnus Jönsson kårens dirigent. Magnus är träblåspedagog och har arbetat heltid som musiklärare och orkesterledare sedan 1981. Han tog 1999 initiativet till att starta Nya Lundenskolans Orkesterklasser, åk 6 - 9, för vilka han fortfarande ansvarar.

En gammal esskornett
 
  Hem Historia Kontakt Bilder Musik    

webmaster